torstai 27. huhtikuuta 2017

Herne, palkokasvi kylmään ilmastoon


Herneet voidaan kylvää suoraan maahan, mutta aion esikasvattaa niitä ja saada näin vähän etumatkaa. Olen jo laittanut ensimmäiset esikasvatettavat herneet sisällä kasvamaan. Lajikkeita olen hankkinut jo useampia kokeiltavaksi.





Herneet ovat hyvin sopeutuneet pohjoiseen ilmastoon, paljon paremmin kuin esim. pavut. Herneillä on parempi kylmänsieto ja ne ovat nopeakasvuisia. Osa herneistä syödään palkoineen, nämä ovat sokeriherneet ja taittoydinherneet. Toisista syödään vain siemenet eli herneet, nämä ovat silppoydinherneet ja silpoherneet. Lisäksi löytyy vanhoja lajikkeita kuten harmaherne, jolla on violetit kukat, ne voi olla vähän kitkeränmakuisia. Herneet ovat itsepölytteisiä, eli hedelmöittävät itse itsensä. Siksi ne eivät risteytyvät lajien kesken kovin helposti ja lajike säilyy samana, mikä on hyvä jos on kiinnostunut siemenviljelystä.

Täällä muutama kiinnostavaa hernelajiketta, joka kokeilen tänä vuonna:

Kleine Rheinländerin on vanha tunnettu lajike joka kuuluu silpoherneisiin. Se on aikainen ja matalakasvuinen, palkoissa 8-10 pientä hernettä. Nämä ostin pari pussia siemenet siemen popup tapahtumassa Uumajan puterhamessujen yhteydessä.

Kokeilen myös vanha maatiaislajiketta harmahernettä Solberga joka ostin Runåbergs fröeristä. Tämä on vanhanaikainen lajike. Se kasvaa jopa kaksimetriseksi ja kukat ovat kaksivärisiä, vaaleanpunaisia ja violetit. Lajike on dokumentoitu 1742, mutta voi olla vielä vanhempi.

Meteor on silpoherne joka on kylmänkestävä ja matalakasvuinen lajike, joka sopii hyvin tänne pohjoiseen. Kylvetään aikaisin ja antaa aikaisin sato.

Kelvedon Wonder on toinen silpoherne, joka on myös matala ja satoisa lajike. Tämä vaatii enemmän lämpöä kuin Meteor, mutta on tarttunut mukaan kaupasta ennen kuin löysin Meteor.

Sokeriherne De Grace on matala lajike, se kasvaa n. 50 cm korkeaksi. Tämän syödään palkoineen ja siksi on hyvä korjata palkot ennen kuin ne pyöristyvät.

Lisäksi minulla on kaupan pussi jossa lukee vain sokeriherne, aikainen ja matala.

Tuntuu, että minusta on tullut siemenkeräilijä. Miten nämä mahtuu kasvimaahan kesällä? Pitää varmaan laajentaa kasvimaata.



2 kommenttia:

  1. Minäkin aion kasvattaa herneitä. Suorakylvän. Härkäpavut kylvinkin jo. Mukavaa vappua!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! Todennäköisesti suorakylvään osa, mutta täällä on hyvää antaa toisille vähän etumatkaa. Kasvimaa on vielä ison lumikinoksen alla. Hyvää vappua ja lämpimämpiä kevätkeliä!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!